Home » » VİTAMİNSİZLİK (AVİTAMİNOZ)

VİTAMİNSİZLİK (AVİTAMİNOZ)

Written By Unknown on 14 Kasım 2013 | 09:42

VİTAMİNSİZLİK (AVİTAMİNOZ)

 VİTAMİNSİZLİK (AVİTAMİNOZ)
Hayatiyetin idamesi (vitalité) ve vücûdun hastalıklara karşı mukavemeti için vitamin denilen biyolojik maddelere ihtiyacı vardır. Vitamin noksanlığından meydana gelen hastalıklara AVİTAMİNOZ denir. Vitaminsizlikten ileri gelen hastalıklara misal olarak birkaçını sayabiliriz. Gelişmenin yavaşlaması, yumurta veriminin azalması, sinir sistemi bozukluğu, görüş kabiliyetinin azalması, iştahsızlık, böbrek rahatsızlıkları, zafiyet, tüy renklerinin soluk olması, yavrularda cılızlık, cinsiyet kudretinde noksanlık, kanamaların meydana gelmesi gibi.
Daha evvelki gıda besinimizde vitaminler hakkında kısaca bilgi vermiştik. Belli başlı vitaminlerle, bulundukları gıdalar ve faydalan aşağıda izah edilmiştir. Bu vitaminlerin bolca bulunduğu gıdalardan kanaryalara vermek sıhhatleri için gereklidir. Terkibinde ABx B2 B12 C D3 E K vitaminlerini komplike olarak ihtiva eden KİNG KANARYA MAMASI avitaminoz rahatsızlığını tamamile önler.
VİTAMİN A — Havuçta (Karota), balıkyağmda, yumurtada, yeşilliklerde bulunur. Görevi bünyenin gelişmesini temin eder, yumurta verimini arttırır, vücudun hayatiyetini (vitalité) sağlar, sinir sisteminin normal çalışmalarını düzenler, görme hassasını kuvvetlendirir, iştahı açar, hastalıklara karşı vücût mukavemetini arttınr.
Noksanlığı halinde bünyenin gelişmesi yavaşlar, hastalıklara karşı mukavemet azalır. Ve göz, solunum organları, böbrekler hastalanır, yumurta verimi azalır. Zafiyet, iştahsızlık meydana gelir, hayatiyeti kısalır.
VÎTAMlN Bj — Yulafta, mayada, bakliyatta bulunur. Sindirim cihazı organlarını çalıştırır, gelişmeyi temin eder, sinir sisteminin çalışmasını düzenler. Noksanlığı halinde sinir sistemi bozukluğu (BeriBeri), hazımsızlık meydana gelir.
VİTAMİN Bo — Hububatta, yeşilliklerde bulunur. Gelişmeyi temin eder, yavru kuşlardaki telefatı azaltır, yumurta verimini çoğaltır, ayak parmaklarındaki felci önler. Noksanlığı halinde gelişme azalır, tüylerinde kırılma görülür, zafiyet, felç gibi rahatsızlıklar meydana gelir, yavru telefatı fazla olur.
VİTAMİN B12 — Süt, et, karaciğer, kan, balık unu gibi gıdalarda bol miktarda görülür. İştahı arttırır, gelişmeyi temin eder, vücudun hastalıklara karşı mukavemetini çoğaltır, telefatı önler, tüy dökümüne mani olur. Noksanlığı halinde bünyenin gelişmesi azalır, zamansız tüy dökümü olur, zafiyet ve telefat artar. Kanbalizm denilen ve kanaryada tüy yolma, gagalama, yumurtayı kırıp yemek hırçınlığı görülür.
VİTAMİN C — Limon ve yeşilliklerde bol miktarda bulunur. Bünyenin hayatiyetini sağlar. Noksanlığı halinde gelişme azalır, cılız yavrular meydana gelir.
VİTAMİN E — Yeşil salata, sürmüş tohumlar ve galeta ununda bulunur. Bilhassa kanaryanın çiftleşme ve üremesinde hormonlar üzerinde mühim’ rol oynar. Yumurta verimini arttırır. Noksanlığı halinde erkek kanaryada cinsi kudretsizlik ve hattâ kısırlık meydana gelir. Dişi kanaryanın ise yumurtalık larmda bozukluklar olur. Yumurtadan yavru verimi azalır ve yavru telefatı çoğalır.
VİTAMİN D — Balıkyağmda, yumurta sarısında, tereyağında, sütte bol miktarda bulunur. Kemik dokusunun, nesiçle rin teşekkül ve gelişmesinde büyük rolü vardır. Bünyedeki fosfor ve kirecin yapıcı faaliyetini hızlandırır. Noksanlığı halinde kemik zafiyetine, raşitizm, sıskalığa sebep olur. Yumurta kabukları ince ve miktar itibariyle az olur.
VİTAMİN D3 — Balıkyağında, sütte ve yumurta sarısında bulunur. Vücut iskeletinin gelişmesinde, yumurta teşekkülünde faydalıdır. Noksanlığı halinde sıskalık, yumurta kabuklarının ince olmasına sebebiyet verir.
VİTAMİN K — Lahanada, ıspanakta, kenevirde bulunur. Bünyenin hastalıklara karşı mukavemetini arttırır. Kanı pıhtılaştırarak kanamayı önler. Yavru zayiatına mani olur. Noksanlığı halinde bünye zafiyeti, hastalıklara karşı mukavemetsizlik ve en ufak bir yaralanmada fazla miktarda kan kaybı ve kuluçka zamanı fazla miktarda yavru telefatı görülür.

Share this article :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Vitaminsiz Web - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger