Sindirim sisteminin ana organları ve yan organları bulunmaktadır. Eğer
besin o organın içinden geçiyorsa bu organlar ana organlardır. Bir organ
tarafından salgılanan salgılar besinlere dışarıdan ekleniyorsa bu
görevi yapan organlara da yan (yardımcı) organ denilmektedir. Örneğin
mideden besinler geçtiği için bir ana organdır. Fakat pankreas sindirim
sistemine dışarıdan salgı göndermektedir. Bu durumda pankreas sindirim
sistemi için bir yan organdır.
Sindirim sistemi organlarını sırasıyla tanıyalım.
Ağız ve Dişler: Besinlerin dişler yardımıyla parçalandığı, mekanik sindiriminin yapıldığı yerdir. Ağızda besinleri ıslatıp yumuşatan tükürük salgısı bulunur. Tükürük salgısı içindeki enzimler karbonhidratların kimyasal sindirimini de gerçekleştirir.
Yutak: Yutağın
görevi ağız boşluğuyla yemek borusu arasında bir kapı oluşturmaktır.
Yutağın bir özelliği de soluk borusu ve yemek borusu arasında bir
bağlantı bulundurmasıdır. Ağızdan nefes alabilmemizin dedeni budur.
Ağız ve Dişler: Besinlerin dişler yardımıyla parçalandığı, mekanik sindiriminin yapıldığı yerdir. Ağızda besinleri ıslatıp yumuşatan tükürük salgısı bulunur. Tükürük salgısı içindeki enzimler karbonhidratların kimyasal sindirimini de gerçekleştirir.

Yemek Borusu: Yemek
borusu da sindirim gerçekleşmeyen bir bölümdür. Yemek borusundaki kaslar
peristaltik hareket denilen br yöntemle besinleri mideye doğru iter.
Bir insan baş aşağı halde duruyor olsa bile yutkunabilmektedir.
Mide: Midede besinler mekanik ve kimyasal sindirimi gerçekleştirilir. Mide, kasılıp gevşeme hareketleri
yaparak
besinleri mekanik olarak sindirmektedir. Bu yöntemle bulamaç haline
getirilen besinler daha sonra kimyasal sindirime uğrarlar.
Mide özsuyu içinde bulunan mide asidi ve bazı enzimler kimyasal sindirimi gerçekleştirir.
Midede sadece proteinlerin kimyasal sindirimi gerçekleştirilmektedir.

Mide özsuyu içinde bulunan mide asidi ve bazı enzimler kimyasal sindirimi gerçekleştirir.
Midede sadece proteinlerin kimyasal sindirimi gerçekleştirilmektedir.
İnce Bağırsak: On
iki bağırsak, boş bağırsak ve kıvrımlı bağırsak olmak üzere üç bölümden
oluşmaktadır. İnce bağırsağa pankreas ve karaciğerden gelen enzimler
dökülmektedir. Bu sayede karbonhidrat, yağ ve proteinlerin kimyasal
sindirimi tamamlanmış olur. Artık en küçük parçalarına kadar ayrılan
besinler kana geçebilecek hale gelmişlerdir.
İnce bağırsak yüzeyindeki emici tüyler besinleri emerek kan damarlarına aktarırlar.
Yandaki
animasyonda besinlerin yapı taşlarına ayrılması gösteriliyor. on iki
bağırsağa pankreas ve safra kesesinden gelen sıvılar gösteriliyor.
İnce bağırsak yüzeyindeki emici tüyler besinleri emerek kan damarlarına aktarırlar.

Pankreas: Sindirim
sisteminin yan (yardımcı) bir organıdır. Tüm besinlerin kimyasal
sindirimini yapan enzimler salgılar. Pankreas hem sindirim enzimleri hem
de hormon üreten bir bez olduğu için “karma bez” olarak
tanımlanmaktadır.
Karaciğer: Safra
kesesi yardımıyla safra salgısı üretir. Safra sıvısının görev büyük yağ
tanelerini küçük yağ parçalarına dönüştürerek mekanik sindirim
gerçekleştirmektedir.
Karaciğerin bir başka göre ise proteinlerin sindirimiyle oluşan zehirli amonyak maddesini üreye dönüştürmektir.
Karaciğerin bir başka göre ise proteinlerin sindirimiyle oluşan zehirli amonyak maddesini üreye dönüştürmektir.
Kalın Bağırsak: Kalın
bağırsakta sindirim gerçekleşmez. Sindirilmiş besinlerden geriye kalan
posa kalın bağırsakta ilerlerken su ve minerallerin emilimi
gerçekleştirir.
Anüs: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümlerinin dışarı atılmasını sağlar.
Anüs: Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılamayan bölümlerinin dışarı atılmasını sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder